Søg
  • Den Gravide Jordemoder

Mavevelsignelse

For nylig var jeg så heldig at modtage en mavevelsignelse af 6 vidunderlige kvinder og 2 smukke piger. Alva var selvfølgelig med og mit lille gudbarn Enna Gry på snart 2 år.

Men hvad er en mavevelsignelse og hvorfor?


En mavevelsignelse eller en mother blessing er egentlig ikke noget jeg tror vi har tradition for her i norden, men det er en fejring af det kvindelige og det at bære liv og lige om lidt at skulle føde. Det er en kærlighedserklæring til moderen og barnet og den rejse de snart skal gennemgå. Mavevelsignelsen er en mulighed for at give styrke, varme ord, forkælelse og fordybelse til mor og barn. Egentlig er der ingen skabelon på hvordan en mavevelsignelse foregår. Det kan gøres helt som man ønsker det.

Jeg skal forsøge at dele så godt jeg kan hvordan dagen forløb for mig.....


For nogle måneder siden spurgte jeg en veninde som også er doula, om hun ville varetage en mavevelsignelse for mig. Hun har gjort det før og er virkelig god til at holde et rum for en ceremoni. Annemaia gik ALL IN og sprang fluks i bøgerne efter inspiration. Vi mødtes en enkel gang for at planlægge de nærmere detaljer - eller ihvertfald dem jeg måtte vide noget om for der var selvfølgelig også overraskelsesmomenter i dagen 😍

Annemaia var utrolig god til at tilpasse hvad der var godt for mig! Hun vidste ikke meget om fx. de nordiske guder som jeg gerne ville påkalde til ceremonien, men så gik hun i hård boglig træning og lånte bøger og læste op! Det var i det hele taget "Hvad du ønsker skal du få!" ❤️

Vi var ikke så mange til min mavevelsignelse og på køreturen om formiddagen ud til det smukke Danakilde, var jeg da også en smule nedtrykt over hele 3 afbud lige inden ceremonien. Jeg var også nået at blive stresset og komme for sent ud af døren og det hele var lidt ØV! Jordemoder Maja sad bag mig i bilen og nussede mine skuldre og sagde helt jordemoder-agtigt, at nu skulle jeg huske at trække vejret dybt ned i maven og give heeeeelt slip.... men det hjalp jo... Selvfølgelig var der en mening med at det netop var DE kvinder, der skulle være der som kom. Jeg kunne bare ikke lige se det endnu.Vi slog os ned ved Balders hellige bæk imellem stensætningerne og jeg nød at være landet i moder jords skød! Lammeskindende varmede under os og på det græsgrønne uldtæppe i midten blev alteret placeret. Det lyder helt kirkeligt med et alter, men det er det såmænd ikke. Et alter i sådan en ceremoni indeholder alt det der betyder noget for ceremonien. I mit tilfælde en masse rav (forklaring følger), elementerne, røgelse, flere kraftfulde symboler og en statue af Gaia, moder jord.

Flere af os havde trommer med så kraftsangene kunne synges.

Alva havde for første gang hendes ceremoni-tromme med som hun havde fået i fødselsdagsgave. Den havde kriblet i fingerne i flere uger inden ceremonien og hun GLÆDEDE sig helt vildt meget til at skulle spille på den for første gang!

Vi øvede lidt dagen før bare hende og jeg og slog rytmen an i sangene så hun havde en fornemmelse af hvad der skulle ske.

Annemaia indledte ceremonien med at byde alle velkomne og påkalde de 6 retninger; Nord, syd, øst, vest og fader himmel og moder jord imens vi holdt i hånd i cirklen. Så buldrede trommerne og kvindesangen blandede sig magisk med duften af salvie der rensede os allesammen. Alle kvinderne påkaldte deres formødre så langt tilbage de kunne og fortalte i samme åndedrag, hvordan de så mig.... Wauw! siger jeg bare! Der var SÅ meget styrke og kærlighed i at høre så mange smukke ord fra kvinder der står dig nær. Helt rent og umiddelbart...

Eivørs "Tròdlabùndin" var løseligt oversat af mig og vi sang den sammen på dansk midt i solskindet. Jeg er nemlig stadig tryllebundet af at der faktisk vokser et lille nyt liv indeni mig. Det er endnu ikke helt gået op for mig og jeg tror ikke det sker før barnet faktisk er her.... Tryllebundet af denne baby, fordi den så tydeligt har vist at der er mere mellem himmel og jord og babyer KAN kommunikere meget mere end vi tror, også indeni maven. Vores baby har kaldt på noget af naturens magi mange gange - nemlig ravet. Hvis noget er magisk så er det da saften fra et træ igennem millioner af år bliver til det smukkeste rav.  Derfor skulle ravet også spille en central plads på alteret og jeg fortalte historien om ravet og barnet til kvinderne og hvordan barnets navn måske ligger gemt i ravet... nu må vi se ;-)

Pludselig blev jeg bedt om at gå en lille tur med min datter og mit gudbarn... De andre skulle vist liiiige aftale "noget". Da jeg kom tilbage blev vi fulgt op til saunaen der står midt mellem træerne. Her havde de planlagt selvforkælelse til mig. 


NU åbenbarede det sig pludselig hvorfor det netop skulle være disse kvinder der var tilstede.... Min jordemoder redte og flettede mit hår i dybeste omsorg, Nanna der bruger håndmassage i sin terapi ordnede mine hænder, Rebekka der er zoneterapeut badede og masserede mine fødder, Helle der er kunstner malede min mave med pigerne, Kristine som har bundet massevis af blomsterkranse til sine børn i Steiner regi, bandt den smukkeste krans til mig og selvfølgelig også til de små piger.. Annemaia der havde planlagt ceremonien tog billeder af det hele...

Det var på en og samme tid meget overvældende af modtage al den kærlighed af kvinder man holder så meget af og respekterer så dybt og også lidt grænse-prøvende at skulle give slip og give sig hen. Pludselig gik det op for mig hvor meget jeg er vant til kontrol og kan godt lide at vide hvad der skal foregå! Det plejer jo at være mig der nurser alle omkring mig...

Jeg kan som jordemoder sagtens give masser af omsorg og aldrig løbe tør når det er mine kvinder det handler om, men pludselig at være den der modtager al det her og så fra så mange på samme tid?! Det var altså vildt! Og det var faktisk en mental fødselsforberedelse i at give slip og bare lade komme hvad der måtte.


Det bedste ved dagen var at opleve min 9-årige Alva der forstod ceremonien og alt hvad der foregik, helt instinktivt og dybt❤️ Den måde hun nænsomt tog min hånd og fulgte mig tilbage til cirklen, hendes kys og kram til maven hele dagen, hendes dybe koncentration med trommen og hendes evne til bare at være til og opleve hvordan kvinder kan være magiske sammen. Det var nok den gave jeg ikke kunne have drømt om, men som åbenbarede sig denne dag. At give videre til næste generation. ❤️

Da vi kom tilbage til cirklen fik vi frokost midt i det grønne inden det ceremonielle fortsatte.


Alle kvinderne havde hjertegaver med til baby og jeg. Hjertegaver er gaver der ikke nødvendigvis har kostet noget, men istedet er noget kvinderne har fundet kærlighed og dybere betydninger i. De var meget personlige og flere af dem ramte ind i en overordnet betydning der allerede prægede rammerne. Igen fik vi vist at der var højere mening med det netop var disse kvinder der var til stede.

Jeg havde et ønske om at få lavet en føde-halskæde, som jeg kan have på under fødslen, for at mindes denne stærke dag og for at have alle kvinderne med mig. Jeg havde fundet nogle håndlavede vikingeglasperler som kvinderne kunne vælge ud fra, men de havde også selv taget nogen med. Igen havde de hver især valgt hvad der gav mening for dem; nogen valgte for skønheden, andre havde fundet en gammel betydningsfuld perle fra deres egen mor eller fra yndlings-bedstemoderen og andre havde været i naturen og lave perler selv og skåret symboler i perlen.


Vi sang igen sammen... denne gang en kraftsang uden ord "Steinristarna" som blev meget magisk og fik lov til at leve sit eget liv i kvindernes stemmer. Det bliver nærmest meditativt når sådan en kraftsang får lov at flyde og bagefter er kvinderne helt i symbiose sammen ❤️ De fortalte hver især hvad de ønskede jeg skulle få med fra dagen og vise ord om moderskabet som de gerne ville give mig. Så blev jeg lagt i midten af dem alle og alle lagde en hånd på maven mens Nanna sang om Jera-runen. En rune der repræsenterer cyklus, fertilitet og vækst, og også tålmodighed og en tro på at alt har sin tid.


Det var en smuk afslutning på en kraftfuld dag, som jeg ville ønske alle gravide fik ❤️

Måske er du blevet inspireret til at lave sådan en dag for din gravide søster, veninde eller specielle kvinde i dit liv... Hun fortjener det ❤️288 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Uge 32+0